TwitterFacebookLinkedIn

Awel meneer

Awel meneer
Na eind vorige eeuw ruim 17.000 km tijdens vier lange camperreizen door de US te hebben gemaakt, had ik wel weer trek in zo?n campertripje. Maar dan wel met iets kleins, want het zou een solotrip worden. Na ampele marktverkenning kwam ik uit bij Zwerfbus en koos voor Anna, o.a. voor de cruisecontrol.

Zondag 11 mei 2014, plaats van handeling: Westende (12 km onder Oostende, 248 km van Nieuwerkerk a/d Ijssel). Na een nogal heftige rit door storm en regen een plek op camping Westende, bepaald nog niet volgeboekt. 

*01WestendeMet de kwieke dochter van eigenaar Jan Vlamynck (ja, zo heette deze WestVlaming dus echt!) te voet naar de voor mij beoogde plek. Ze liet me zien hoe ik een beetje in de luwte kon staan, zodat ik niet in een schuddende camper hoefde te slapen.
 
Na Anna op haar plek te hebben gezet snel wat loungekleding (ja, die is anders dan m’n chauffeurskleding, die vooral opvalt door een overdaad aan zakken waarin ik m’n hebben en houden op de tast kan vinden) aangeschoten om daarna met borreltje/biertje/zoutje even wat op internet te neuzen alvorens de  door Anne geprepareerde maaltijd op te warmen. Ai, dochter Vlamynck had me verkeerd voorgelicht, want ik moest wel degelijk inloggen. Even rap naar de receptie om die op te halen. Het waaide inmiddels weer hard en veel warmer dan 10 gr. zal het niet geweest zijn. Om de warmte binnen te houden (ja, die standkachels zijn formidabel, even temperatuur instellen op het digidashboard en klaar, de rest gaat automatisch, niks lucifertjes etc.) de schuifdeur een zwiep, maar net niet hard genoeg. Hij zat half in het slot en liet zich niet meer openschuiven. Dan maar doorgedrukt en ja: klik, dicht! En vergrendeld, wat natuurlijk de bedoeling niet was.
 

*04AndryesVia de cabine dan? Ook vergrendeld. Rillend van de kou zei ik tegen mezelf zoiets van „it’s a fine mess etc.” a la Stan Laurel. En ik zei nog wel meer, ik vloekte zelfs krachtig, maar in je eentje biedt dat geen soelaas. Een ramp had zich voltrokken. Behalve trainingsbroek en fleecetrui niets aan of op mijn lijf. Alles veilig achter slot en grendel. Via de intercom bij de receptie kreeg ik dochter Vlamynck te pakken, met de historische tekst: Ik heb mezelf buitengesloten… help!

 

*05Auxonne

Ze begon terstond te bedenken wie die vermaledijde deur open kon krijgen… op zondagavond 18.30 uur. Alle garagisten natuurlijk achter bier en petatten. Dan maar de ANWB, waar ze het nummer van had. Ha, vervelend voor u. Met cardnummer en naam wist ze te vertellen dat ik dus een Goldmember was, want langer dan 15 jaar lid. Ja, maar ze kon toch niks voor me betekenen, want de dekking gold niet voor een huurauto. Ja, sterkte ermee meneer, dag meneer. Zo dan! Ik besloot Joëlle toch maar even in haar zondagavondrust te storen. Die hoorde het verhaal aan en schoot bijna direct in de oplossingsgerichtereflex. Ze had nog een derde sleutel (ik had die andere twee, allebei nog in de zakken van m’n chauffeursbroek… ja stom stom… ) en kon die wel ‚even’ brengen. Ik heb haar dat terstond uit het hoofd gepraat want dat zou 500 km op en neer zijn. Dat mag je van een jonge moeder niet accepteren. Nee Joëlle, dat gaan we niet doen. Nee, de ANWB is ook niet bij machte me te helpen en dus ga ik de Belgische collega’s alarmeren.
 
Awel meneer, we kunnen komen, zeker, maar dat is panne op de plek hè en dat gaat u € 147 kosten. Nou ja, een ruit is duurder en een hoop troep, dus allé, kom maar.
 

*07Seraucourt

Ik moest rekenen op een klein uurtje. Dat werd drie kwartier, toen stond een bonk van een wegenwachter met grote gele camion voor de nietige Anna. Ai, da’s ’n Volkswagen hè en die zijn gekend om hun zware kwaliteit.  Inmiddels natuurlijk bekijks die hem voorspelden dattie die deur op de bekende wijze – beetje wrikken met spietjes, ijzerdraadje – niet ging open krijgen. Awel,dat zou dan voor ’t eerst zijn… Inmiddels was ik  met Jan Vlamynck een oude jas van hem gaan ophalen,want ik stond daar een levensgevaarlijke longontsteking te riskeren. En ja, weer terug bij Anna stond de deur wagenwijd open. Hij vond de gelijktijdige sluiting van de voordeuren een slechte constructie, zeker als je er niet op bedacht was.
 
Inmiddels had ik bedacht dat ik er nog goed af was gekomen, want voor hetzelfde geld had m’n op te warmen prak op het vuur gestaan. En dan is twee uur wel genoeg om dat pannetje droog te laten koken en dan… pfff. Ik zette daarom met enig plezier m’n handtekening op de Visabetaling.

*06AuxonneBBQ

Na een geslaagde verdere reis (lekker veel gefietst!)*05bAuxonneFietsin Nieuwerkerk a/d IJssel de gebeurtenis met Joëlle geëvalueerd. Zij was inmiddels in contact met de ANWB, want er was wel degelijk een WW-abonnement op Anna en als de dienstdoende dame het kenteken van Anna had ingeklopt had ze dat ook meteen kunnen vaststellen. Er volgde een twee weken durende driehoeks-mailwisseling tussen Joëlle, de ANWB en mij. Argumenten, redeneringen, ja-maarren, en toch-en.
 
Joëlle wist niet van opgeven, want ze had haar zaken goed geregeld en het probleem zat bij de ANWB, die me, ook als Goldcardmember, in de kou liet staan en me blijkbaar niet het voordeel van de twijfel kon of wilde geven. Tot een juichmailtje van Joëlle aankondigde dat de ANWB een coulancegebaar maakte en de kosten volledig zou vergoeden. Wat mij de opmerking ontlokte dat ik „bij het scheiden van de markt de koopvrouw had leren kennen”.
 

*02Rust

Welke lering trekken we hieruit? Dat je de sleutel met keycord om je nek moet blijven dragen, waar je ook gaat of staat. Want moeder Joëlle kan niet iedere keer dat een klant iets stoms doet er zoveel tijd in stoppen…
 
Een gefilmd reisverslag, waar m’n waardering voor Zwerfbus van afspat, is te zien op https://vimeo.com/96990738


 

Contact

Wil je meer weten over Zwerfbus? Heb je een specifieke vraag over het huren van een VW camper? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden omtrent het huren van een VW camper? Wil je weten wat Zwerfbus voor je kan betekenen?

Stuur ons een berichtje, wij zullen zo snel mogelijk proberen je vraag te beantwoorden!
Uw Naam:
Uw Email:
Uw Boodschap:
Wissen >>